Apua ongemiin

Asuntoa vailla?

  • Jyväskylässä opiskelija-asuntoja tarjoavat KOAS ja Kortepohjan ylioppilaskylä.
  • Kannattaa katsoa ilmoitukset myös JYY:n asuntopalstalta tai jätä oma ilmoituksesi.
  • Perinteinen lehti-ilmoitus kannattaa myös, esimerkiksi Keskisuomalaiseen. 
  • Laita some ja puskaradio laulamaan! Facebook-ryhmät jne.
  • Mikäli tarvitset kiireellistä majoitusta vuoden alusta, löytyy asunnon tarpeessa oleville opiskelijoille hätämajoitus. Myös jotkut hotellit tarjoavat opiskelija-alennuksia huoneistaan.


Rahat loppu?

Mikäli kohtaat taloudellisia vaikeuksia, voit kääntyä esimerkiksi JYY:n sosiaalipoliittisen asiantuntijan puoleen. Lisäksi Kelan sähköinen asiointipalvelu, opintotukilautakunta, amanuenssi ja martat neuvovat talousasioissa.

HÄTÄTILANTEESSA APUA VOIT SAADA ESIMERKIKSI:

  • JYY:n vippikassa
  • Sosiaalitoimiston kertaluontoinen apu
  • Seurakunnan diakoniapalvelut


Yksinäisyys?

Kaikki tuntevat yksinäisyyttä joskus. Uusi paikkakunta ja uudet ihmiset saattavat joskus lisätä tätä tunnetta, mutta onneksi sitä voi lievittää esimerkiksi osallistumalla tapahtumiin ja orientaatioihin.

Varkaat ry järjestää jäsenilleen monipuolisesti erilaisia tapahtumia, joihin kaikkiin olet tervetullut mukaan. Tapahtumia on varmasti jokaisen makuun ja niihin kaikkiin voi osallistua alkoholittomana (bileet, sitsit jne.).

Esimerkiksi Nyyti ry tarjoaa matalan kynnyksen apua yksinäisyyteen.

Yksinäisyyden kanssa kamppailevaa auttaa myös amanuenssi, hyvikset, tutorit, oppilaitospappi ja YTHS. Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin ja kavereita löytyy varmasti jokaiselle! Ota siis rohkeasti kontaktia.


Kiusaamistilanne?

Yliopistossakin on nollatoleranssi kiusaamiseen. Kiusaamistilanteisiin tulee puuttua heti. Varmista ettet jää asian kanssa yksin ja ota yhteyttä esimerkiksi JYY:n häirintäyhdyshenkilöön.

Hallituksen Sosiaalipoliittiset vastaavat eli sopot auttavat myös mielellään kiusaamistilanteissa. Hallituksen jäsenillä on vaitiolovelvollisuus, joten keskustelut ovat salaisia.


Ongelmia opintojen hallinnassa?

Opinnot voivat varsinkin aluksi tuottaa päänvaivaa. Onneksi apua on helposti saatavilla! Opettajat ja varsinkin amanuenssi ovat valmiita neuvomaan sinua opintoihisi liittyvissä asioissa.

Hallituksen koulutuspoliittiset vastaavat eli kopot auttavat sinua mielellään ongelmatilanteissa. Jos esimerkiksi jäit ilman noppia tai sait epäoikeudenmukaisen arvosanan kurssista, käänny kopon puoleen! Kopo konsultoi asiaa eteenpäin ja ajaa oikeuksiasi.

Myös erilaiset lukupiirit opiskelijoiden keskuudessa ovat suosittuja. Vertaistuki opinnoissa on erittäin tärkeää ja ryhmän jäseniltä saa motivaatiota sekä oppii uusia asioita.