Suomi-JYU-sanalista

Amanuenssi on koulutussuunnittelija.

Approt eli esim. Kauppakadun Approbatur on opiskelijatapahtuma, jossa suoritetaan leikkimielistä akateemista oppiarvoa baareja kierrellen ja loppubileistä nauttien.

Demo tarkoittaa demonstraatiota eli 90 minuutin kontaktiopetusta oman pienryhmän kanssa. Sisältää usein käytännön harjoituksia.

Demoryhmä on ryhmä, joihin yksikön opiskelijat jaetaan ensimmäisistä päivistä lähtien. Demoryhmissä opiskellaan demotunnit.

EHOPS on oma henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonka teet opintojen alussa.

Fuksi on ensimmäisen vuoden opiskelija.

Gradu (pro gradu) on maisterivaiheen opintoihin kuuluva opinnäytetyö.

Haalaribileet ovat opiskelijabileitä, joihin suunnataan pukeutuneena oman ainejärjestön haalareihin (Varkaat tunnistaa vihreistä haalareista, samanvärisiä tosin on muutamalla muullakin ainejärjestöllä).

Hallitus on ryhmä, joka valvoo Varkaat ry:n jäsenten etuja ja järjestää kaikkia huippuja tapahtumia. Kaikki Varkaiden jäsenet ovat tervetulleita osallistumaan kokouksiin, joissa suunnitellaan Varkaiden toimintaa. Kuka vaan Varkaiden jäsen voi hakea hallitukseen syyskokouksessa (ks. kohta syyskokous).

Ilokivi on Semman (ks. kohta Semma) ruokala, jossa on hyvää levitettä leivälle. Iltaisin ja viikonloppuisin Ilokivellä on erilaista toimintaa kuten leffoja ja esiintyjiä. Ilokivellä voit päästä myös sitsaamaan.

JYKDOK on yliopiston kirjaston tietokanta, josta löytää yliopiston kirjaston kirjojen saatavuustiedot sekä omat lainatiedot.

JYY on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta.

Kampus on alue, jolla yliopiston rakennukset sijaitsevat.

Kasvis on puhekielen lyhenne kasvatustieteiden opiskelijasta.

Kasvisto on kasvatustieteiden ja yhteiskuntatieteiden ainejärjestöjen yhteinen tila, joka sijaitsee Opinkiven alakerrassa. Tila on opiskelijoiden vapaassa käytössä ja siellä voi käyttää tietokoneita sekä soittaa pianoa.

Kandidaatti, kanditutkielma on kandivaiheen opinnot päättävä opinnäytetyö, joka tehdään yleensä opintojen 2. tai 3. vuonna aiemmasta opiskelutaustasta riippuen.  Kandityö eli kandidaatintutkielma on pienimuotoinen tutkielma, joka tehdään joko yksin tai pareittain.

Kolmiot eli 3miot ovat isot ja poikkitieteelliset (=kaikkien alojen opiskelijoille avoimet) opiskelijabileet, joita järjestetään ympäri lukuvuoden.

Lapsiryhmätila on X-rakennuksessa oleva yksikkömme päiväkodinkaltaisesti sisustettu tila, jossa opiskelijat ohjaavat päiväkodeista tulevia lapsiryhmiä.

Luento on koko vuosikurssin/useamman vuosikurssin 90 minuutin mittainen kontaktiopetuksen muoto.

Maisteri on opintojemme mahdollinen toinen vaihe kandivaiheen jälkeen. Maisteriopinnoissa syvennytään varhaiskasvatuksen asiantuntijuuteen 120 nopan eli noin kahden vuoden opintojen verran. Maisterivaiheen opintoihin sisältyy pro gradu -tutkielma.

Moodle on internetistä löytyvä oppimisympäristö, jossa ilmoitetaan mm. kurssien asioita ja jonne voi palauttaa kurssitehtäviä ennalta sovitusti.

Opintopiste (a.k.a noppa) määrittelee kurssin työmäärän ja opintojen laajuuden. Näitä kerätään…

OPS eli opetussuunnitelma määrittää, mitä tulet opiskelemaan ja mitkä kirjat lukemaan.

Ruusupuisto on kasvatustieteiden rakennus, jossa sijaitsee opettajien työtiloja ja opetustiloja. Ruusupuistosta löytyy myös itsenäisen opiskelun paikkoja ja hengailuportaat.

Ruusula on kasvatustieteilijöiden toinen ainejärjestötila joka sijaitsee Ruusupuiston ensimmäisessä kerroksessa.

Semmalla on ympäri kampusta ravintoloita ja kahviloita, joista saa opiskelijahintaista ruokaa.

Sisu on  internet-järjestelmä, jossa ilmoittaudutaan kursseille. Sieltä löytää myös mm. tietoa kursseista, oman opintorekisterin ja lukujärjestyksen.

Sitsit on  akateeminen pöytäjuhla. Ne ovat usein opiskelijoiden järjestämiä, johon opiskelijat kerääntyvät juomaan juomalaulujen säestyksellä ja syömään hyvin. Sitseillä on usein joku teema, jonka mukaan pukeutuminen ja ohjelma määrittyvät.

Sitsilaulukirja (a.k.a. Kasvisten sitsilaulukirja) on kesällä 2019 ilmestynyt kirja, jota käytetään kaikilla kasvisten sitseillä. Sitsilaulukirjan voi hommata muun muassa merkkimarkkinoilta.

SOOL eli Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto ajaa opeopiskelijoiden asemaa. Muista hyödyntää jäsenedut!

Syyskokous on marraskuussa pidettävä kokous, jossa valitaan uusi hallitus. Fuksien osallistuminen kokoukseen on erityisen tervetullutta!

Talvipäivillä opettajaksi opiskelevat ovat perinteisesti kokoontuneet Talvipäiville nauttimaan hengen ja kehon kulttuurista. Nykyisin Talvipäivät on Suomen suurin yhden alan opiskelijatapahtuma, joka kokoaa vuosittain yhteen jopa lähes kolme tuhatta opeopiskelijaa ja tarjoaa monipuolista ohjelmaa ulkourheilusta livemusaan. Vuoden 2025 Talvipäivät järjestetään Helsingissä!

Tiedekunta on yliopiston hallinnollinen yksikkö, joka kokoaa yhteen lähekkäisten tieteenalojen laitokset.

Tohtori on entinen opiskelija, joka on saanut väitöskirjansa ja muut tohtorin tutkinnon opinnot valmiiksi.

Tutor on vanhempi opiskelija, joka opastaa fukseja (ks. fuksi) opintojen alkuvaiheessa.

Varkaat ry on Jyväskylän yliopiston varhaiskasvatustieteitä opiskelevien ainejärjestö. 

Varkaat vapaalla on tapahtuma minne jäsenet voivat tulla viettämään rentoa iltaa muiden Varkaiden kanssa. Nämä tapahtumat ovat usein alkoholittomia

YTHS eli ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö tarjoaa sinulle edullisia terveydenhuoltopalveluja Jyväskylässä. Tätä mahdollisuutta kannattaa käyttää! 

Ylä-Ruth on kahvila/pubi, jossa voit viettää iltaa, päivää tai mitä tahansa yli jäävää aikaa ystävien kanssa ahkeran opiskelupäivän päätteeksi. Ruthilla voi myös opiskella rennommassa ympäristössä. Tiistaisin järjestetään tietovisa ja Torstaisin järjestetään bingo, jossa on huikeita palkintoja. Ylä-Ruth sijaitsee aivan kampuksen reunalla, kirjastorakennuksen vieressä.